Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
MBTI Training Outplacement Loopbaanbegeleiding

De elevator pitch

Wat is de oorsprong van de elevator pitch?

De elevator pitch heeft zijn naam te danken aan de korte tijd die je hebt om je verhaal te doen. Deze tijdsduur stemt ongeveer overeen met de tijd die het duurt om in New York met de lift te gaan. Het ‘elevator pitch concept’ kent zijn oorsprong namelijk in de wereld van investeerders in Amerika. Soms hadden ondernemers een goed idee of product maar niet het geld om dit idee of product daadwerkelijk te verwezenlijken. Investeerders daarentegen, hadden wel geld maar niet de tijd om naar een lang verhaal te luisteren. De oplossing was een kort maar krachtige presentatie welke gegeven kan worden in de duur van een ritje in de lift. Voordat de liftdeuren openen (30 – 60 seconden) moest het verhaal af zijn en de kernboodschap duidelijk. Met andere woorden: de elevator pitch.

Wat is een elevator pitch in relatie tot solliciteren?

De elevator pitch is een kort maar krachtige presentatie waarin je jezelf in ongeveer 60 seconden presenteert tijdens het sollicitatiegesprek. Bedenk een prikkelende opening waardoor de ander direct luistert.

Stem de pitch af op je doel en jouw persoonlijke toegevoegde waarde!

Het uiteindelijke doel van je pitch is de ander het gevoel te geven dat jij past bij de functie. Daarom is het van belang dat je, bij het voorbereiden van je elevator pitch, goed nadenkt over de inhoud. Wat is er nodig om van jou een interessante kandidaat te maken? Vertel meer over jezelf als persoon. Zie jezelf als oplossing voor een probleem of het antwoord op een vraag, dat maakt het makkelijker om te praten over wat jij in huis hebt.
Bij het schrijven en oefenen van je pitch is het handig om je pitch af te stemmen op het verzoek ‘vertel eens wat over jezelf’. Dit is de meest voorkomende manier waarop pitches kunnen worden ingezet. Bovendien komt het op deze wijze het meest natuurlijke over om te beginnen met je pitch.

Inspiratie nodig? Op Youtube zijn veel voorbeelden te vinden van (elevator) pitches.

Werkmandejong gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close